Bolig & indretning

Ovenlysvinduer giver boligens rum langt mere lys

Der kan være flere gode incitamenter for at investere i et nyt ovenlysvindue, hvilket først og fremmest er gældende for, at boligen i sig selv får en del mere lys ind i dagtimerne. På den måde får man huset lyst mere op, mens man også kan spare penge på varmeregningen, såfremt man investerer i energivenlige vinduer. Den samlede isoleringsevne for et vindue er den samlede isoleringsevne af selve vinduets dele, hvilket er karmen, rammen og selve ruden. Nogle ruder vil være i bedre stand til at lade solens stråler gennemtrænge, således den kan bidrage til boligens opvarmning, og her adskiller energivenlige vinduer sig fra modeller, der er knapt så energivenlige. De energivenlige vinduer er sågar også bedre til at holde varmen inde, når den først er kommet ind, hvilket naturligvis også er en fordel. Varmen vil oftest trænge opad, hvorfor det er vigtigt, at de øverste vinduer har en god isoleringsevne, da det skaber et godt grundlag for at opnå gode temperaturer i huset.

Muligheder for etablering af ovenlysvinduer

Der findes mange forskellige typer af vinduer til skråtag, men de to hovedsagelige typer er de tophængte vinduer og vippevinduerne, der er hængslet på to forskellige måder. Vippevinduerne er den mest praktiske og fleksible type af vindue, da de er nemme at betjene, mens det er muligt at vaske vinduernes yderside indefra. De tophængte vinduer fungerer nærmest som en form for lem ud ad skråtaget, hvilket kan være en fordel, hvis man vil have adgang til taget. En anden og lidt anderledes type af tagvindue er tagvinduer, der kan fungere som en form for altan, og det sker ved at den øverste sektion er tophængt, mens den nederste del folder sig udi taget, hvorved man kan stå i vinduet, som var det en altan.

Betjeningsmuligheder for nye ovenlysvinduer

Der findes ovenlysvinduer, der betjenes manuelt, og der er varianterne, der kræver fjernstyret betjening, hvilket i høj grad afhænger af det givne hus’ opbygning. Har man eksempelvis blot en etage helt til kip, kan det være svært at få vinduerne åbne, da de er umulige at nå, hvorved elektronisk styring er en god løsning. Har man flere etager og let adgang til vinduet, kan det være tilstrækkeligt med manuel betjening af vinduerne. Vinduerne er en god investering både for isoleringsevnen såvel som for belysningen i huset, hvorfor man både ved renovering og nybyg med fordel kan tage sig et lån til købet af nye ovenlysvinduer, således man hurtigst muligt kan få godt ovenlys og få besparelser på elregningen – klik her for flere informationer.

Previous ArticleNext Article