Tøj & mode, Trends & tendenser

Et opgør med vores hvide vægge og sorte tøj

Hvis man spørger, hvad der karakteriserer danskerne, enten danskerne selv eller turister, der har været her, så nævnes der mange forskellige ting; frihed, lighed, Janteloven, højskoleliv og foreningskultur. Der er dog også nogle, der vil nævne, at danskere er meget homogene i deres æstetiske udtryk – både når det kommer til interiør og indretning men også, når det gælder mode. Vi er glade for det enkle, de rene linjer og det, der ude i den store, vide verden kaldes “skandinavisk design”.

Det, der især kendetegner skandinavisk design, er det minimalistiske udtryk og de diskrete, ofte neutrale, farver. Vi kan godt lide hvide vægge og sort tøj og tilføjer højst et enkelt farveindslag i vores look og hjem for at momentant at bryde med vores 50 shades of black and white.

Kulturel diversitet sniger sig ind

De senere år er der begyndt at snige sig farver og mønstre ind i vores indretning og i vores garderobe. Det kan skyldes, at vi pga. globaliseringen og den frie bevægelse har haft muligheden for at se verden og tage inspiration med hjem for så at implementere det i vores egne tilværelser. Det kan også skyldes, at vi i højere grad er blevet opmærksomme på den kulturelle diversitet, der findes i nogle dele af Danmark – i særdeleshed i de større byer. Vi lader os inspirere af vores medmennesker, som kan have en anden kulturel baggrund, end vi. Det kan bl.a. indebære flere farver, flere mønstre og generelt en mindre forskrækkelse for farver, end vi er vant til.

Vi ser inspirationen i farvede tæpper, mønstrede puder, vægpynt, eksotiske lysestager og snørklede vaser, når det kommer til interiør og boligindretning. Når det kommer til garderoben er det f.eks. i form af store øreringe, farverige armbånd og hovedpynt, som vi ellers ikke ville forbinde med dansk mode. Det kan også ses i de mønstre og spraglede farver, som får lov til at snige sig ind i de nye kollektioner hos nogle af de danske designere og modehuse. Der kan nævnes mange modebrands, der har adopteret spraglede farver og mønstre i deres kollektioner, bl.a. Cat & co., som især har taget den mønstrede kimono og de farverige armbånd til sig, som kan sammensættes på kryds og tværs, så de giver spil og bryder de ofte meget neutrale farver i det samlede look.

Det er skønt med lidt liv og farverige indspark i vores skandinaviske minimalisme, så mon ikke vi kommer til at se meget mere til den slags?

Previous ArticleNext Article