Bolig & indretning

Design fortæller historier

Design
Vi er omgivet af design stort set hele tiden. Kig dig omkring. Lige nu sidder du formodentlig på en stol ved et bord. Ved siden af dig står måske en lampe, og måske har du kaffe i en kop. Vi tænker sjældent på hverdagsting som design. Tingene har en funktion og et formål. Men det ér design. Det kan selvfølgelig være, at du nøje har udvalgt dit bord og din stol og din lampe og kastet en masse penge efter det. Fordi det er anerkendte designere, der har lavet det. Men langt de fleste ting, vi bruger i dagligdagen, er hverdagsdesign.

Eksklusivt design ikke kun for de få

Når det så er sagt, er der flere og flere mennesker, der investerer i dyrt og eksklusivt design. Engang var det kun for de få, men i dag har flere råd til at købe. Endnu er det ikke allemandseje og bliver det nok næppe, men fordi mange har et behov for at identificere sig med bestemte brands, bliver dyrt design ofte prioriteret højt. Når vi køber en dyr designerting, fortæller vi en historie om os selv, nemlig den at vi har god smag, og at vi aldrig kunne finde på at gå på kompromis med kvaliteten.

Æstetik vigtigere end funktionalitet
Men design findes i flere prisklasser, så det er muligt for den brede befolkning at få fingre i ting, der ikke bare er funktionelle men også smukke at se på. Hvad, der er godt design, er i sagens natur individuelt, men uanset præference taler design altid til sanserne. For mange mennesker betyder æstetikken mere end funktionaliteten. Det skal være lækkert at se på eller lækkert at røre ved. Smukke farver og former og lækre materialer.

Taler til følelserne

Design er stemningsskabende og betyder meget for, hvordan man fx oplever atmosfæren i et rum. Design fortæller en historie, der rækker ud over produktets funktionalitet. Når vi træder ind i andre menneskers hjem, danner vi os ubevidst et indtryk af deres værdier på baggrund af de møbler og ting, de har stående. Det samme gælder det tøj, de går i. Det gør vi, fordi design mere end noget andet taler til vores følelser.

Imageskabende design
Når vi vælger design, vælger vi ud fra, hvem vi er som personer. Præcis som virksomheder brander sig selv, har mange mennesker brug for at skabe sig et bestemt image. Derfor bliver det måske vigtigt at pryde hjemmet med designermøbler og sætte designerting på hylderne. Omvendt har andre brug for at signalere det modsatte – en mere casual indstillilng til tilværelsen eller måske give udtryk for en rebelsk stil, der gør op med normer og mainstream. På den måde kan vi skabe det billede, vi ønsker at vise verden.
Next Article
©2016 All Rights Reserved. DesignEksperten.