Trends & tendenser

Bæredygtige designere

Forestil dig, at du kan spise din tallerken, når du er færdig med det måltid, der var på den. Fordi den er fremstillet af pressede restgrønsager. Det kan man da kalde en innovativ ide. Hundrede procent bæredygtig og skabt i dyb respekt for miljøet. Desværre er den aldrig kommet i handelen, fordi ingen for alvor tror på konceptet. Forestil dig også, at du gemmer 25 plasticflasker, så de i smeltet tilstand kan omdannes til en særlig tråd, der kan bruges til at fremstille din næste fleecetrøje. Genialt, ikke?

Bæredygtige designprocesser
Mange designere i dag motiveres af at fremstille produkter, der belaster kloden mindst muligt. Bæredygtigt genbrugsdesign og miljøbesparende fremstillingsmetoder. Dem har verden i den grad brug for. Derfor kan vi glæde os over, at bæredygtighed tænkes mere og mere ind på forskellige uddannelser. Fx kan man tage en bachelor i bæredygtig design, og der findes en diplomuddannelse i bæredygtig mode. Den vil klæde nye generationer af designere på til at basere hele designprocessen på bæredygtige principper. Lige fra valg af tråd og stof til emballage og transport.

Brug for et ændret mindset
Genbrugsdesign har desuden den fascination, at den rummer en historie, som nye materialer ikke har. Det rammer også ind i lysten og viljen til at købe genbrugstøj og hele tankegangen om ikke hele tiden at købe mere nyt tøj, der er fremstillet på ikke-bæredygtig vis. For det er jo ikke nok, at der er designere, der følger den bæredygtige linje. Der skal også et ændret mindset til. I den brede befolkning.

Bæredygtighed i undervisningen
Et godt sted at starte er i skolen. Ja, faktisk allerede i børnehave og SFO. Her får børnene fingrene i i genbrugsting, de kan sætte sammen til nye ting. Børn er kreative og tænker intuitivt og innovativt, præcis som man skal i den bæredygtige designbranche. I skolen kan den bæredygtige tankegang puttes ind i undervisningen, så børnene kan stifte bekendtskab med bæredygtige materialer, teknikker og arbejdsmetoder. Det kan de tage med sig videre i livet og være med til at gøre fremtiden bæredygtig – også indenfor design.

Previous ArticleNext Article